Gå till innehåll
Svenska Bouleförbundet
Svenska Bouleförbundet

Ny tävling med välbekanta mästare

placeholder

I helgen avgjordes för första gången den nya tävlingen Mixed-SM för klubblag. Spelplatsen var Borås, vilket också kommer att vara fallet när tävlingen är en del av RF:s SM-vecka nästa år.

De åtta lag som var på plats hade tagit sig dit på lite olika sätt. Några från lite mindre kval med färre lag, andra efter att ha spelat många matcher under två dagar för att ta det distriktets plats i finalen. I Borås spelade man först ett gruppspel, två grupper med fyra lag, där det gällde att ta en av de två översta platserna för att avancera till söndagens ”semifinalgrupp”. Från den gruppen skulle sedan ettan och tvåan göra upp i en finalmatch, en final som hade flera nya inslag för boulepubliken. Men mer om det senare.

Under lördagens inledande spel i grupp 1 tog förhandsfavoriten Coccinelle snabbt grepp om skeendet genom att vinna samtliga fem matcher mot Nordboulen. Samtidigt vann Lindome fyra av de fem matcherna mot Sörbyängen, viktiga segrar i jakten på avancemang till söndagsspel. När så Coccinelle följde upp med två säkra möten, förlust endast i herrsingel mot Lindome, så innebar det att gruppsegern var klar, och att Lindome i sin tur via fyra segrar i sitt sista möte mot Nordboulen kunde säkra andraplatsen

I den andra gruppen blev det en jämn strid mellan tre lag. Sibirien, Halmstad och Trix tappade alla en match mot Lejonkulan och det blev matcherna emellan de tre förstnämnda lagen som i stället kom att avgöra. Sibirien tog hand om förstaplatsen genom att vinna tre segrar i bägge mötena och då Trix vann lika många segrar i sitt möte mot Halmstad blev det Skövdeklubben som tog andraplatsen.

Till söndagens gruppspel tog lagen med sig poängen från det möte man spelat under lördagen. Återigen tog Coccinelle ett fast grepp om förstaplatsen, nu genom att slå Trix med 4-1. Samtidigt möttes Lindome och Sibirien i en jämn kamp, där Lindome genom segrar i alla dubblar lyckades närma sig Sibirien i tabellen. Inför de bägge sista mötena var det faktiskt så att alla fyra lagen hade chans att nå den åtråvärda finalplatsen. Sibirien mötte Coccinelle i en mycket jämn och välspelad kamp, och lyckades vinna tre av de fem matcherna. Det räckte inte för att ta sig förbi Coccinelle, som därmed var klar etta, och när sen Lindome vann alla fem matcherna mot Trix, passerade de Sibirien och blev tvåa i gruppen.

Dags för avslutande final. En final som alltså hade ett ovanligt upplägg. Finalen spelades som en mixeddubbel, med två avbytare i respektive lag. Den skulle spelas över max tio rundor, och bägge lagen hade 30 minuter vardera att förfoga över när det var deras tur att spela. Matchen skulle antingen vara slut när ett lag nådde tretton, alternativt 10 omgångar var spelade eller att tiden tog slut för ett av lagen. Ett upplägg anpassat för att passa in i RF:s SM-vecka, där det bland annat ställs krav på bättre förutsägbarhet, tidsmässigt, för att man ska kunna få plats i TV-tablån. Mer om detta kan ni läsa i tidigare publicerad artikel här Öppnas i nytt fönster..

Visst kunde man skönja att det ovana upplägget påverkade spelarna något och att de tycktes uppleva en viss stress. Däremot kan man inte påstå att det påverkade spelet, i alla fall inte negativt. I en mycket välspelad final visade bägge lagen redan från första kulan att det skulle krävas spel på högsta nivå om man ville vinna. Lindome mönstrade Signe Holgersson och Daniel Larsen till start, medan Coccinelle startade med Jessica Johansson och Rickard Nilsson. Malmö-laget fick tidigt grepp om finalen, mycket tack vare fint skytte från Jessica. Missarna var extremt få och över tid blev helt enkelt prestationen motståndarna övermäktigt. I nionde omgången var ledningen så stor att det egentligen redan var klart att Coccinelle skulle vinna matchen. Ställningen var 11-5, man hade tolvan på plats, och motståndarna var tomma på klot. Framför lillen låg dock en Lindome-kula som det fanns risk för att man kunde spela in om man försökte lägga in för tretton och match. Coccinelle väljer därför istället att skjuta på en motståndarkula som ligger snett bakom lillen. På ett helt perfekt sätt kröner Jessica Johansson en nästan prickfri match med att skjuta en makalös backkalle som glider in på poäng för matchvinst med 13-5! Coccinelle stod därmed som en mycket välförtjänt första segrare av Mixed-SM för klubblag. Laget bestod av Annelie Westin, Calle Strandberg, Jessica Johansson och Rickard Nilsson (i kvalet deltog även Thomas Wiede). Matchen kan ses i efterhand via denna länk Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Publicerad: 2024-04-18

Senast uppdaterad: 2024-04-18

Sponsorer

Besöksadress

Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Postadress

Svenska Bouleförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Kontakta oss

08-699 64 60
kansli@svenskboule.se